4. jan. 2008

Tidens tann.........

En av dagene i julen benyttet vi til en tur,på igjengrodde stier.....disse husene står hjemme på Engeløya,i Steigen. Som lita,vanket jeg i alle disse.....men det er bare koselige minner nå,alle tre er ubebodde,og kun det ene blir vedlikeholdt,trist,trist.........

I dette bodde "Ho Enngborr ( Ingeborg) på Svartbærge". Det jeg husker av henne,er at hun var krokete og gammel,men aldri så jeg henne uten sykkelen...idag skjønner jeg jo at den sikkert var helt nødvendig å støtte seg til,når varer skulle fraktes hjem fra butikken. Hun lever desverre ikke mer,og hadde ingen barn,så huset har aldri blitt vedlikeholdt etter hennes død,nå er vinduer knust,og gardinene flaggrer i vind og vær......I dette bodde " Han Willy i Sandvågan". En mann som er som den beste historiebok......husker han fortalte de utroligste fortellinger til oss,da jeg var mindre. Nå bor han på gamlehjem,og huset står tomt. Om noen av dere kjenner til fotograf Rune Johansen,fra Bodø/ Steigen,er Willy avbildet i en av bøkene hans.


Dette står i "Ner -Steinbakkan",og er nabo til mine foreldre. Her bodde oldeforeldrene til to av mine barndomsvenner,men nå står det desverre tomt. I sommer var vi i 40-årslag her( ute,og i midnattsol),og da måtte jeg snike meg en tur inn for og se på bilder,og nyte synet av gamle kopper og kar.....! Ser dere godt etter,til høyre,ser dere at veggen mot "været" er av stein,og veldig tykk.Frost på vinduene vitner om kulde....... Kunne ikke unngå og tenke på hvor koselig det hadde vært med en lysende julestjerne i vinduet.....glade mennesker innenfor veggene....nei dette skjer nok ikke mer,så jeg får bare være glad for minnene.... :)
Ellers venter vi overnattingsbesøk idag,så ikveld blir det god mat,igjen.........hvor ble det av slankeplanene...eh.....! Tror jeg venter til en dag det passer.....kos dere så lenge,nå skal det vaskes og skiftes på senger !


16 kommentarer:

Anne-Berit sa...

Koselig å vandre barndommens stier,men det er trist når man ser at ting forfaller,spesielt når man har gode minner om hvordan det engang var.God helg til deg:-)

Kreoline sa...

Nydelige bilder av nydelige gamle hus, så synd at mange av disse ikke blir tatt vare på, mange ganger undres jeg på hvorfor. Godt med gode barndomsminner.
Ønsker deg et godt nytt år, skal følge med hva du finner på i det nye året. Ha en fin helg.

Hulda sa...

Vemodig med hus som står tomme sånn. Syns det første huset så utrolig koselig ut. Ja, de andre også, men stedet det står på var så fint. Det er trist at ingen vil bo der, eller gjøre noe der. Huff, ja..

Lene sa...

Det sku bo folk i husan - husan e for folk. Folk træng hus - og hus træng folk.... Vemodig, ja.. Og stille, men synes jeg hører lyden av minner og en gammel sykkel...

Så godt å høre du gikk tør av jua til slutt. Og så vil jeg ønske deg et riktig godt nytt år :)

Nattlig hilsen Lene

Ida sa...

Tomme hus - fylt med minner...
Minnene lever også videre i deg.
Det vakreste er navnet på øya. :)

Håper at du koser deg med besøk - og god mat. ;)
God helg.
Klem.

Villa Nyhem anno 1918 sa...

Vilka vackra bilder du visar,tack för besöket på min blogg kram Maria Villa Nyhem ds får jag länka till dig?

Tussilago sa...

Flott å se det ta bilder av disse gamle og tomme husene...da gjør du jo et arbeid for å la dem leve videre...
gamle hus med sjel...flott!
Godt nyttår til deg!
Dilig at det har sluttet å regne...og å se at lyset er på vei tilbake;))

Helene S sa...

Litt trist å lese om disse koselige husene som står tomme. Synes jo det måtte ha vært en drøm å restaurere et av dem og riktig omgitt seg med gammel stil.
Mange ser ikke disse mulighetene fordi det i enkelte tilfeller blir for dyrt, men desverre ser også endel på slike huser som "gammel drit" uten verdi.
Slik har jeg også sett i min egen familie, og det er med tårer i øynene jeg tenker på alt det flotte som gjennom årenes løp har havnet på bålene.
Du får kose deg med de gode minnene.De finnes tross alt ennå:0)

EVA AGNES sa...

Åh vad jag älskar när gamla hus berättar. Tur att du finns som minns vilka som bodde i de övergivna husen.
Sagolikt.
Men också inte så lite sorgligt.
Kramar Eva Agnes

Mita`s hjørne sa...

Nydelige hus er det jo, og trist at ikke de blir tatt vare på... Står nok mange slikke hus rundt om kring i landet...
Godt man har gode minner da...

Ha en koselig kveld...

Turid sa...

Hei på deg og godt nytt år!Koselige gamle hus du viser frem.
Det skulle funnes en eller annen støtteordning for å ta vare på slike gamle og flotte hus!
Ser frem til et nytt blogg år med deg, sikker på at du har masse rart å vise frem fra Bestefars verksted.

Anniche sa...

Hei vennen !!

Så hjertligst Godt Nyttår til deg .
Kos å se på slike vakre gamle boliger!

klem A

Ann-Catrin / finthemma sa...

Vad vemodigt det känns på något vis.. så fina hus med sin historia..vad roligt att få ta del av den.. skriv ner.. så viktigt att bevara!
Kram A-C

Emmeline sa...

Jeg ble helt nostalgisk av å lese dette innlegget ditt. Det minner meg om sangen;

Det sku bodd folk i husan
Husan e som folk
Folk treng hus
og hus treng folk
i all si ti

Er det ikke sånn den sangen er?
Vakker er den, og sann er den også.
Det står nok enormt mange tomme hus rundt omkring. Sånn var det med hytten vår også engang, før den fikk oss som eiere. Nå står den jo tom mesteparten av året, men om sommeren er vi jo der og bruker den og ikke minst vedlikeholder den slik at huset skal leve videre. Det er viktig!
Ønsker deg en fortsatt fin søndagskveld:) Koselig innlegg!

Emmeline sa...

Ser at Lene allerede har assosisert med den samme sangen som meg, men jeg klarer ikke å huske navnet på damen som synger den

Nordlenning, med to brødre en heter Lars..Veldig eksotisk look på damen spesielt når man tenker på at også hun kommer fra et hus langt bortenfor allfarvei...
Men navnet.... hmmmmmmmm. Irriterende!

My little footprints sa...

Å så koselig å høre om dine barndomsminner. Ja det sannelig trist at slike hus skal bli stående tomme og uten noe som helst vedlikehold. Huset ramler jo helt fra hverandre til slutt, og da er det for sent å gjøre noe med det. Tenkte jeg skulle ta et bilde av et "spøkelseshus" som ligger like ved huset mitt. Mest sannsynelig er det en bonde her som er grunneieren, og når de som bodde der døde, ble det stående tomt og bonden har ikke brydd seg noe om å få huset i stand. Nå er det så falleferdig at det er bare å rive det, kjempetrist! Man kan enda se hvor flott det må ha vært der! Nå kom jeg på en god idè, jeg må jo ta bilde av huset og legge det ut på bloggen min! Om jeg tør da.. hehe.. Det går så nifse historier om det huset, så jeg er neimen ikke sikker på om jeg tør å ta bilde en gang.. ;(
Fortsatt god dag til deg!
Klemmer fra Beth